Apasati pe imagini pentru vizualizare
Adresa: Piata Stefan cel Mare nr. 1, Piatra Neamt, 610109
Telefon: 0233-211472, 0233-212969, 0233-211036, 0233-213005
Fax: 0233-217159
www.teatrultineretuluint.ro
teatrultineretului@yahoo.com
Program:
Luni: Inchis
Marti: 11.00 - 19.00
Miercuri: 11.00 - 19.00
Joi: 11.00 - 19.00
Vineri: 11.00 - 19.00
Sambata: 11.00 - 19.00
Duminica: 11.00 - 19.00
Casa de bilete functioneaza cu pauza intre 13.00 si 17.00.
Pret bilet întreg: 12 lei / 18 lei loja
Pret bilet redus (elevi si studenti): 6 lei
Teatrul Tineretului Piatra Neamt a jucat un rol deosebit in viata teatrala din Romania si inainte de 1989. La acea vreme, absolventii Universitatilor si Academiilor erau obligatoriu repartizati in provincie, pentru cel putin 3 ani. Situata la o distanta apreciabila de Bucuresti (370 km), capitala judetului s-a bucurat de o mai mare libertate din partea cenzurii, initiativele repertoriale sau regizorale provocand si privirea binevoitoare a criticii.
De aceea Teatrul Tineretului a devenit foarte curand locul favorit pentru un "exil" temporar al celor mai talentati absolventi ai Academiei de Teatru si Film din Bucuresti. Teatrul Tineretului a fost scena pe care au putut sa indrazneasca, sa dea frau liber creativitatii. Talentul, tineretea si nonconformismul au fost reperele Teatrul Tineretului. Astfel, multi dintre cei mai talentati actori romani au debutat pe aceasta scena.
De asemenea, cei mai importanti regizori ai anilor 60 - Liviu Ciulei, Ion Cojar, Andrei Serban, David Esrig, Radu Penciulescu - au creat si afirmat prestigiul scenei nemtene in perioada anilor 60 si inceputul anilor 70, reprezentand cea mai infloritoare perioada a vietii teatrale din Romania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
In 1969, un titlu urias in revista germana de teatru Theatre heute spunea: "revolutia teatrala europeana" se desfasura "pe scenele romanesti". Acest climat a persistat si dupa ce unii dintre artistii mai sus mentionati, fortati de climatul politic în continua deteriorare, au plecat în Vest in exil.
Era obligatoriu pentru cartea de vizita a unui regizor sa realizeze cel putin un spectacol la Piatra Neamt. De aceea regizori ca Silviu Purcarete, Catalina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza, Mihai Maniutiu - care intre timp au fost recunoscuti pe plan international - fie au debutat, fie au lucrat pe aceasta scena.
Mitul Teatrului Tineretului a fost acreditat prin viteza cu care producea vedete. An de an au venit la Piatra Neamt cei mai buni absolventi ai Institutului de Teatru, nume care s-au impus in miscarea teatrala romaneasca si nu numai: Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Florin Piersic...
Toate aceste personalitati au reusit sa creeze o stare benefica a actului teatral, recunoscutul "spirit de echipa" de la Piatra Neamt. Prestigiul Teatrului Tineretului a fost consolidat si de rapiditatea cu care s-a impus in viata teatrala internationala.
Intr-o vreme cand spectacolele romanesti treceau cu greu granita, Teatrului Tineretulu s-a impus in manifestari teatrale de avengura: festivalul de Teatru pentru Copii (Nurenberg, 1967), Bienala de la Venetia (1968), Festivalul Popoarelor San Marino (1971), Festivalul International pentru Copii Sibenik (1973), Festivalul Mondial de Teatru Nancy (1977). Aceasta atmosfera, alaturi de festivalul care s-a nascut in 1969, a generat un ceva anume, pe care exegetii l-au intitulat "Fenomenul Piatra Neamt".
Repertoriul actual al Teatrului consta in principal in piese contemporane, romanesti si straine, dar si din marile valori ale dramaturgiei universale.
Teatrul Tineretului Piatra Neamt este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Teatrul Tineretului Piatra Neamt
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Piatra Neamt
Coordonate GPS: 46.932228,26.368021
Cetatea geto-dacica de la Batca Doamnei reprezinta cel mai vechi monument istoric din Piatra Neamt si este accesibil doar arheologilor.
Cetatea se afla pe o culme din partea de sud-est a orasului, d
Casa Elena Cuza este situata pe strada Stefan cel Mare nr. 55 din Piatra Neamt.
Cladirea impresioneaza prin trecutul sau; aici a locuit in ultimii ani de viata Elena Doamna, sotia lui Alexandru Ioan
Casa Teodor Varahil Moraru este situata pe strada Dimitrie Cantemir din municipiul Piatra Neamt.
Este unica prin fresca exterioara ce impodobeste toate laturile casei, evocand momente din istoria tar
La Piatra Neamt, pe o strada linistita si umbroasa, se ridica, de mai bine de un secol, casa in care a locuit si creat marele povestitor Calistrat Hogas.
Strada pe care se afla locuinta scriitorului i
Biserica a fost ctitorita mai intai de Petru Rares, apoi in 1574 de Alexandru Lapusneanu.
Biserica din lemn prezinta importanta din punct de vedere istoric si arhitectural, fiind una dintre cele mai
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.